dimecres, 26 de gener del 2011

5 ANUNCIS QUE UTILITZEN LA VEU PER APELAR A LES EMOCIONS DEL RECEPTOR




“La moderna ingeniería del lenguaje ha puesto de manifiesto con gran claridad que en el habla se entrelazan, junto al uso de la lengua, otros sistemas expresivos que enriquecen y complican cualquier comunicación oral. La expresión fonoestésica se refiere a la expresividad sonora transmitida mediante los rasgos de la voz que comunican acústicamente información sobre el gesto, la actitud, el estado emocional, el carácter, el aspecto físico, y el contexto de un emisor; o bien sobre la forma, el tamaño, la textura, el tipo de movimiento”.

A partir d’aquí, podem afirmar que perquè uns anuncis ens transmetin emocions mitjançant la veu, no només n’hi ha prou amb el que es diu, sinó que ens interessa el com es diu. La manera com ens ho diguin és fonamental per tal de que el missatge ens quedi gravat a la ment. L’èmfasi, les pauses oportunes, la selecció de la veu correcta segons cada cas... farà que reeixim i aconseguirem emocionar. Queda clar doncs que el to i la intensitat de veu adequats faran que ens sentim més atrets per la campanya publicitària en qüestió. Els cinc anuncis següents ho compleixen.


Coca cola: reunimos el hombre más viejo con la niña más joven.



Josep Mascaró, de 102 anys, explica a Haitiana, una nena recent nascuda, que no s’ha d’entretenir amb tonteries i que ha d’anar a buscar allò que li faci feliç. Li assegura que la vida és molt curta i que no és fàcil, però que al final sempre queden les coses bones.
La veu de l’anunci és del mateix home. Una veu lenta i de persona gran, viscuda. En definitiva una veu que fa que te l’escoltis amb deteniment.
Funció expressiva: és una funció ideogràfica, doncs la veu ens dona pistes de l’edat aproximada del que parla.



Unicef: Kimbo y Pau, Pau y Kimbo.



Una àvia d’una tribu africana explica al seu nét malalt una antiga història que tracta sobre un nen que també tenia una malaltia important, però que va aconseguir salvar-se gràcies a un seu amic, que va tenir la idea de intercanviar-se els noms. D’aquesta manera, quan el destí va anar a buscar el nen, no el va trobar, i aquest es va salvar. L’àvia li explica al nen que al poblat ha vingut un home alt i fort i ha canviat el seu nom per el d’ ell, i que per això sap que es posarà bo.
La veu és d’una dona africana. L’accent africà que tots coneixem, tan diferent de l’espanyol, copsa al receptor i per tant funciona.
Funció expressiva: es tracta d’una funció enquadrativa, doncs la veu ens aporta informació de l’ètnia a la qual pertany la persona que parla.



La Sexta: prometo seguir siendo joven.
http://www.youtube.com/watch?v=wNGk-Fh6P7U


La cadena fa un anuncio on es poden veure persones que viuen situacions concretes que no deixen indiferent. És una campanya que fa apologia a la joventut, o si més no, motiva a dur a terme accions pròpies del jovent, etapa on l’atreviment i la vitalitat sempre hi són molt presents. En el fons l’anunci busca fer un paral·lelisme entre la gent jove i la cadena la Sexta, que també és relativament jove en comparació a les demés cadenes.

Transcripció parcial de l’anunci: “Este año prometo seguir molestando, seguir cayendo, seguir luchando; prometo valer más que el que más vale, prometo sonreir en los funerales, prometo volar hasta el próximo intento, prometo seguir siendo joven.”.
La veu en off és del que jo anomeno del tipus “presentador d’informatius o veu de ràdio”. Una veu que inconscientment indueix al respecte.
Crec que la funció expressiva de la veu en aquest cas podria ser una funció afectiva, ja que pel to de veu ens imaginem una persona jove, sana, emprenedora i capaç.


Nike: cuando el equipo en el que juegas es tu equipo.



Anunci de Nike al Barça en relació a l’encertada aposta futbolística del club de no menysprear mai la cantera, sinó ben el contrari, donar oportunitats en tot moment perquè la gent que ha estat lligada des de ben petita al club i a la seva filosofia, tingui esperances un dia de fer-se un lloc en l’alineació titular del Barça.
Funció expressiva: la veu mostra una funció ideogràfica, ja que per les veus podem saber que estan parlant nens.


Dirección General de Tráfico: en un segundo te cambia la vida.



Amb les paraules justes però contundents, una vegada més Direcció General de Tràfic aconsegueix emocionar al teleespectador.

Transcripció: “En un segundo te cambia la vida y nada vuelve a ser igual. Todos sabemos cómo evitar un accidente. ¿Por qué no lo hacemos?”.

Funció expressiva: observem una funció afectiva en la veu. La veu del narrador clarament parla amb tristesa i melancolia per la pèrdua d’éssers estimats.